Personeelsadvies

HRM-Specialisten

Juristen Arbeidsrecht

Mediators MfN

T: 0418-516680

Zit jij nog op de juiste plek?

Werkgeluk

Inleiding

Ben je net terug van een welverdiende zomervakantie en kijk je nu alweer uit naar de kerstvakantie? 

Dan wordt het tijd om na te denken over jouw werkgeluk. Zit je nog wel op de juiste plek?

Het belang van werkgeluk

Werknemers die het naar hun zin hebben op het werk, zijn betrokken, productief, creatief en flexibel. Daarnaast leidt werkgeluk tot minder verzuim, minder stress, een hogere productiviteit en kwaliteit van de dienstverlening en daardoor ook een hogere klanttevredenheid. Goede redenen dus om als werkgever te faciliteren in het verbeteren en creëren van werkgeluk bij medewerkers. 

Maar hoe pak ik dat aan?

Werkgeluk ontstaat door een combinatie van verschillende factoren:

  1. Doen wat je leuk vindt

2. Doen wat bij jouw kwaliteiten past

3. Doen wat bij jouw persoonlijke behoeften past

Doen wat je leuk vindt

Je herkent het vast wel: als iemand in je kindertijd vroeg wat je wilde worden, benoemde je dingen als brandweerman, astronaut, zangeres of voetballer. En waarom wilde je dat worden? Omdat je dat leuk vond. Je hield geen rekening met realistische zaken zoals de opleidingen en capaciteiten die je daarvoor nodig hebt, of het salaris wat je ermee kon verdienen. Het ging simpelweg alleen om het plezier wat je je erbij voorstelde.

Wanneer je ouder wordt, verdwijnt die achterliggende gedachten (plezier) weleens naar de achtergrond. Bijvoorbeeld doordat je iets al voor een langere tijd doet en je er niet meer zo bij stil staat. Toch wil ik je vragen om er nu weer over na te denken: Wat vind je leuk om te doen en welk beroep zou jij kiezen als talent, opleiding en salaris geen rol speelde? En, komt dat overeen of in de buurt van je huidige baan?

Even terug naar de realiteit: doen wat je leuk vindt is een belangrijke factor voor het creëren van werkgeluk. Heb je hulp nodig bij het beantwoorden van deze vraag? De consultants en psychologen van Janssen & Partners gaan graag met je in gesprek om je daarbij te helpen.

Doen wat bij jouw kwaliteiten past

Naast dat werk leuk moet zijn, moet het ook passen bij jouw kwaliteiten: je kunt nou eenmaal geen (succesvolle) zangeres worden als je geen mooi stemgeluid hebt. Uit onderzoeken blijkt dat mensen die werk doen dat past bij hun kwaliteiten, gelukkiger zijn.

Hulp nodig bij het ontdekken van jouw kwaliteiten? Aan de hand van diverse persoonlijkheids- en capaciteitenvragenlijsten brengen we jouw kwaliteiten in kaart.


Doen wat bij jouw persoonlijke behoeften past

Ieder mens is anders en heeft andere behoeften. Vaak is hierin een samenhang te zien met de persoonlijkheid.  Zo werkt de ene persoon graag in een informele organisatie waar veel ruimte is voor eigen inbreng en gezelligheid, terwijl de ander liever werkt in een formele organisaties waar gewerkt dient te worden volgens vaste procedures en regels.

Het is belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat jouw behoeften zijn. Hierbij kun je kijken naar verschillende categorieën:

  • Werkomstandigheden (mate van zelfstandigheid, betekenisvol kunnen zijn, sociale contacten)
  • Inhoud van het werk (vaardigheden kunnen inzetten, uitdaging, werkdruk)
  • Bedrijf (de cultuur, de branche, de kernwaarden)
 

Heb jij hulp nodig bij het beantwoorden van deze vragen? De consultants en psychologen van Janssen & Partners helpen je graag! Al jaren helpen wij medewerkers in hun loopbaan, zodat zij met veel plezier naar hun werk gaan!

Tips voor de werkgever

Sparren? Dat kan!

Neem contact met ons op