Personeelsadvies

HRM-Specialisten

Juristen Arbeidsrecht

Mediators MfN

T: 0418-516680

de juiste match

Het belang van een persoonlijkheidstest bij recruitment

Introductie

Het lijkt gemakkelijk om de juiste match te selecteren op basis van opleiding en werkervaring. Deze zaken zijn eenvoudig

af te lezen op een CV of te bevragen in een gesprek. 

Maar iemand met de perfecte opleiding en werkachtergrond, hoeft niet perfect bij de organisatie te passen. Persoonlijkheid speelt hierin namelijk een belangrijke rol. 

Hoe beter de persoonlijkheid aansluit op de gewenste competenties, hoe groter de kans dat de kandidaat in kwestie dit gedrag ook zal laten zien op de werkvloer. Daarnaast is het voor de verbinding en sfeer belangrijk dat de persoonlijkheid aansluit op de persoonlijkheden van medewerkers waar de persoon mee gaat samenwerken.

"89% van de uitstroom in het eerste jaar heeft niks te maken met skills en vaardigheden”

Maar hoe meet je dan iemands persoonlijkheid?

Psychologie is geen exacte wetenschap. Toch zijn er verschillende manieren om iemands persoonlijkheid te meten. Bij Janssen & Partners doen we dat aan de hand van de Big Five Persoonlijkheidstheorie. Dit is het meest wetenschappelijk onderbouwde en betrouwbare psychologische model voor het meten van de persoonlijkheid. De Big Five persoonlijkheid wordt gemeten door middel van een gevalideerde meerkeuzen vragenlijst.

De Big Five Persoonlijkheidstheorie

bigfive persoonlijkheidstest

De Big Five is een theorie die de persoonlijkheid beschrijft in vijf algemene dimensies van persoonlijkheidskenmerken die elk weer te verdelen zijn in specifiekere gedragskenmerken. De vijf brede persoonlijkheidskenmerken die door de theorie worden beschreven zijn:

  1. Extraversie
  2. Altruïsme (vriendelijkheid)
  3. Openheid
  4. Consciëntieusheid (orderlijkheid)
  5. Neuroticisme (emotionele stabiliteit)

Wat zeggen de resultaten over de match?

Per functie zijn andere soft-skills van belang. Aan de hand van de score op de vijf brede persoonlijkheidskenmerken en daar onder vallende gedragskenmerken kan bepaalt worden of de persoon matcht met de functie.

Een persoon met een hoge mate van consciëntieusheid plant regelmatig vooruit en analyseert zijn/haar eigen gedrag om te zien hoe het anderen beïnvloedt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in functies als financieel adviseur, of logistiekplanner.

Hetzelfde geldt voor de match met de organisatie. Bij een zorginstelling passen mensen die hoog score op altruïsme. Deze mensen zijn namelijk gemakkelijk in de omgang en geneigd om andere mensen te helpen

Bij de werving van Technische Dienst Monteurs hebben we gebruik gemaakt van persoonlijkheidsvragenlijsten.
“De eerste indruk van de kandidaat die gevormd wordt in een eerste gesprek wordt later objectief gemeten aan de hand van een persoonlijkheidsvragenlijst. Hierdoor worden ook de gedragskenmerken die niet in het gesprek naar voren komen inzichtelijk. Het is voor mij een waardevolle tool voor het vinden van de juiste match”

Kortom: het inzetten van een persoonlijkheidtest draagt bij aan het selecteren van de juiste medewerkers. Het brengt je inzichten die je op basis van een cv of gesprek niet kunt opdoen, maar die van grote toegevoegde waarde zijn bij het bepalen van de juiste match.

Ben je overtuigd van de meerwaarde en wil jij ook een persoonlijkheidstest toevoegen aan jouw sollicitatieproces?

Neem contact met ons op